2009. szeptember 15., kedd

Vaszary Gábor: A szőkékkel mindig baj van

Úgy vélem Vaszary Gábor művei kimaradtak volna az életemből, ha nincs az OKK, és azt hiszem ez még egy darabig így is lett volna. Úgyhogy köszönöm! Még mielőtt belekezdenék a történet elmesélésébe és véleményezésébe, előtte nézzük át Vaszary életrajzát pár mondatban:



Az író 1897-ben született Budapesten
és 1985 májusában halt meg Luganoban. A Képzőművészeti Főiskolán festészetet tanult, majd ezt abbahagyva újságírónak állt. 1924-ig Párizsban élt, ahol francia lapoknak dolgozott, majd 1932-ben hazaköltözött. Mindezek után sorra jelentek meg a könyvei, melyet több nyelven is lefordítottak, ami magyarországi viszonylatban példátlan értékű volt. Főbb művei, a teljesség igénye nélkül: Mesekönyv; Hárman egymás ellen; Monpti; Csak te!; Vigyázz, ha jön a nő! Ketten Párizs ellen; A szőkékkel mindig baj van; Boldoggá teszlek!; Az ördög nem alszik; Káin; Alszik az Isten; Bubus; Ő; Pók; Kuki; Tavaszi eső.

A regény az elején két szálon fut. Először megismerhetjük Georgest, az igen neves ügyvédet. Megtudhatjuk róla, hogy igencsak szerencsétlen a nőkkel kapcsolatban, de a barátja André mindig a segítségére jön. Majd később becsúszik a képbe a szőke szépség Christine, aki színházi darabokban játszik, de ebből nem tud megélni. Sajnos egy elkövetett baki után kirúgják munkahelyéről és most nem tudja mit csináljon. Ekkor jön az isteni szikra, hogy majd ő férjhez megy az ügyvédhez. Ettől a pillanattól kezdve már nem két, hanem egy szálon fut a történet, hiszen a hölgy mindent úgy szervez, hogy hol az utcán, hol a házban, de összefussanak. Vajon sikerül neki? És mit szól majd ehhez André, George legjobb barátja?

Elég sok helyen olvastam már, hogy aki EGY Vaszary regényt is elolvas akár a rabjává is válhat. Hogy miért? Mert írása olvasmányos, könnyed és humoros. Annyira gördülékenyen ír, hogy észre sem veszed ahogy haladsz a lapokkal, mert csak olvasod és olvasod. Fantasztikus! Művén érzékelhetőek az akkori stílus nyomok, hisz találkoztam már ezzel Rejtőnél vagy Karinthynál is, de hát ez azt hiszem nem is meglepő. :)

Igazán megdöbbentő volt számomra, hogy már a huszadik század elején is létezett ez az úgynevezett lánclevél, ami mostanában e-mailes formában terjed. Részlet a levélből: " Chaine de St. Antoine. Szent Antal lánca. Aki a következő imát tizenhárom napon keresztül egy-egy ismerősének elküldi, azt nagy szerencse éri..." Szóval már akkor is kaphatóak voltak az ilyen bolondságokra az emberek. :)

Az Aranylant oldalán találkoztam egy igen érdekes rovattal, ahol nem csak az író életét és műveit lehet megtalálni, hanem egy kisebb nyilatkozatot is, amit maga Vaszary mondott el. Ebben a nyilatkozatban munkásságáról és regényeiről beszél, amelyben kifejti miért pont a nőkről ír leginkább. Hát íme egy kis részlet belőle:

"A fantázia világa sokkal ingerlőbb, mint a valóság, sokkal jobban érdekel, és sokkal többet lehet belőle kihozni, mert nincs kötöttség. A következő regényeimben csak elképzelt történeteket írok majd meg és eltávolodom az élménytől. Általában az a felfogás, hogy az élményt, a valóságot könnyebb megírni. Ez súlyos tévedés. Az átélések megírása olyan, mint a kútforrás: száz vödör piszkos vizet kell kimeregetni, mire az ember tiszta vízre bukkan.
Írásaimnak fő témája a nő. A párizsi nő. Viszont szörnyű rossz véleményem van a nőkről, ám borzasztóan érdekel mindaz, ami a nőkkel kapcsolatos. Még legalább három-négy könyvem róluk szól majd, kizárólag nőkről. A nő a legőszintébb lény és egyáltalán nem komplikált. Csak tudni kell, hogy mindig úgy cselekszik, ahogyan érez. Nem befolyásolja a józan ész, csak a szív. Mindig pillanatnyi érzései után megy, ezért őszinte akkor is, amikor a látszat szerint - hazudik. Ezért van tele minden nő élete, "kis őrültségekkel", ahogyan a franciák mondják." - részlet.


A mű engem is rabul ejtett, mint mindenki mást és ha minden igaz, akkor a Helikon kiadótól akár most be is tudom szerezni az összes megjelent kötetet tízezer forintért, ugyanis most ezer forint per darab áron adják. ITT

Mindezek után kíváncsi leszek Aszlányi Károly művére (Sok hűhó Emmiért), amit szintén terveztem elolvasni. :)


U.I.: A könyv azért is vált kedvencemmé, mert a főszereplő hölgy keresztneve megegyezik az enyémmel. :)

Értékelés: 10/10

Mások is olvasták:
Joeymano: ITT

Stippistop
: ITT


4 megjegyzés:

Joeymano írta...

Ez bezzeg pont nincs a kínálatukban...

Christina alias Pöfivonat írta...

Upssz. Nem baj, majd tőlem megkapod. :)

zeany írta...

Én most olvasom tőle a Ketten Párizs ellen-t. Nagyon jó, szórakoztató,olvasmányos. Egy igazán szerethető, vicces főszereplővel.

Christina alias Pöfivonat írta...

Mindenféleképpen szeretném elolvasni a többi könyvét is. :) Úgyhogy a Ketten Párizs ellen is köztük lesz. :) Meg amire nagyon kíváncsi vagyok az a Monpti. :)